El projecte de Comunitats d'Aprenentatge

QUÈ ÉS I QUI SOM

 

La Comunitat d'Aprenentatge la Verneda Sant Martí, és el projecte comunitari, social i educatiu que gestiona, organitza i dinamitza l'Associació Àgora i l'Associació de dones Heura


La Comunitat d'Aprenentatge la Verneda Sant Martí treballa per aconseguir:

ORÍGENS I PRIMERS ANYS D'HISTÒRIA


A finals dels anys setanta els veïns i veïnes del barri de la Verneda animats a aprendre i accedir a l’educació aconsegueixen organitzar, gràcies al voluntariat, el que avui és la Comunitat d’Aprenentatge (CdA) La Verneda-St.Martí. Eren anys de lluita i reivindicacions per la millora d’un barri de la perifèria, un barri humil i de persones treballadores algunes de la mateixa Catalunya i moltes provinents de molts pobles i ciutats d’arreu de l’Estat Espanyol.

Un barri sense serveis, bàsicament un barri dormitori en el que no hi arribaven els transports públics de la ciutat de Barcelona i a on molt taxis tampoc hi volien arribar. Un barri amb una població que el franquisme li havia negat l’accés i la possibilitat d’adquirir uns coneixements acadèmics i que per tant podem dir que entre la seva població hi havia alts índexs d’analfabetisme, escasses titulacions acadèmiques, poc coneixement del català etc. La població de la Verneda als anys 70 podia no tenir uns coneixements acadèmics però en canvi tenia un coneixement i un saber pràctic i cultural extraordinari que va ser la base de milers de processos d’aprenentatges no de mínims sinó sense límits!   

A partir de la idea i de la proposta de Ramón Flecha a la vocalia d’ensenyament de l’Associació de Veïns de Verneda Alta i des de la unió i demanda de moltes entitats i grups del barri es va començar a organitzar la Comunitat d'Aprenentatge de Persones Adultes de la Verneda. Cal a dir que la unió de les entitats i grups del barri, fet que avui podem viure amb plena naturalitat, va esdevenir un fet insòlit a l’any 1978. En aquell moment les demandes i reivindicacions de la població en el barri de la Verneda tenien com a portantveu les associacions de veïns i les iniciatives que es desenvolupaven des de la població es duien a terme des de les vocalies i en els territoris d’actuació d’aquestes entitats. És per això que podem afirmar que aquella unió d’entitats va ser clau pel futur de la CdA i del barri. Clau pel futur de la CdA, entre d’altres coses, perquè neix amb una idea de ser de tothom i no de ser de les persones en funció d’on viuen. Aquest fet serà determinant al llarg de la nostra història per créixer i enriquir-nos com a projecte social i educatiu a partir de la veu de les persones que venen a l’escola, però també a partir de la veu de les que no hi venen; a partir d’afavorir la presència i l’assistència de persones de diferents barris, ciutats i països del món. La unió d’entitats per una escola de persones adultes també va ser clau pel barri, ja que aquesta reivindicació conjunta va promoure altres accions conjuntes entre entitats i grups que posteriorment decidiren constituir-se legalment el 1987 com a coordinadora d’entitats VERN.

La qualitat educativa que s’impartí des dels inicis a la comunitat d'aprenentatge, els principis d’igualtat i democràcia amb els que va néixer i la dedicació de moltes persones del barri van fer possible que en mesos el grup inicial de 15 persones, passes a convertir-se en un centenar. Actualment, 1700 persones participen de la CdA i no podem oblidar les llistes d’espera de centenars de persones que esperen poder accedir a les nostres activitats.

Ja des dels seus inicis, la força i el futur del projecte de la CdA és de les persones del barri i perquè sigui sempre així, el 1986 es van crear les associacions Àgora i Heura, la primera és mixta i la segona de dones.  La coordinació i el treball conjunt entre les associacions Àgora i Heura, que conformen la nostra comunitat d’aprenentatge fan possible un projecte comunitari, social, cultural i educatiu referent a nivell nacional i internacional. Destaca per la seva capacitat de transformació social i la possibilitat de construir un millor futur social, cultural i econòmic per les persones del barri i per la societat en general.

 

L’EDIFICI GAUDÍ, ON ESTÀ LA NOSTRA CdA ÉS L’ACTUAL CENTRE CÍVIC.

Com ja hem dit, els anys 70 es converteixen uns anys de lluita i reivindicacions per un barri millor. Una d’aquestes lluites també molt important i promoguda per un grup de  pares i mares va ser la reivindicació per una escola bressol. Aquest grup de pares i mares és el que va protagonitzar l’ocupació del que havia estat l’edifici de la Sección Femenina del Movimiento per convertir-lo en un espai per una escola bressol i un edifici cultural pel barri. A la cinquena planta d’aquest edifici es va situar el projecte educatiu de Persones Adultes de la Verneda-Sant Martí. La gent del barri el coneix i l'anomena com l'Escola de Persones Adultes de la Verneda Sant Martí. Tot i que l'ocupació és del 1978 l’edifici va ser inaugurat el 12 de desembre del 1982 per l’Ajuntament de Barcelona com el que encara és actualment el Centre Cívic de la Verneda Sant Martí.

La CdA de la Verneda Sant Martí és popularment coneguda com l'Escola de Persones Adultes de la Verneda Sant Martí, entesa la nomenclatura d'escola com un espai a on anem a aprendre, actualment no és un centre educatiu oficial en el que s'expedeixin titulacions acadèmiques.

COM ENS ORGANITZEM


La comunitat d’Aprenentatge de la Verneda Sant Martí és un projecte democràtic i plural on les decisions les prenem totes les persones implicades en la comunitat mitjançant la participació, el diàleg i el consens.

Entenem que participar és intervenir, prendre part, aportar, escoltar i ser escoltat, actuar... en tots els àmbits i espais de l’escola: a l’aula, a les comissions, en la confecció dels ordres del dia de les reunions etc. La participació per a nosaltres no és un fet puntual com quan s’aixeca la mà per votar, sinó que és una actitud que inclou totes les persones, tots els espais i tots els processos des de l’inici al final.

El diàleg i el consens són la base de la nostra organització a través de la democràcia deliberativa. En aquest diàleg i consens incloem la nostra pluralitat social i cultural per tal de construir uns acords que assegurin que les nostres decisions i actuacions poden ser vàlides més enllà del nostre entorn més proper.

Per tenir una democràcia deliberativa, en el sí de la nostra escola han de donar-se si més no aquests criteris:

Alhora per fer una participació real i activa, en tots els espais de participació òrgans de decisió i coordinació tenim uns criteris de dinamització que són:

Els òrgans de decisió i de gestió del Projecte són espais per a la presa de decisions consensuada, fent possible una coordinació entre les diferents entitats que formen l’escola, entre les persones participants, les persones que coordinen els grups i el voluntariat... fent-se ressò de totes les idees, necessitats i interessos. Ara bé, tenim clar que no és només en els espais de decisió i organització en els que es demostra que existeix democràcia en una societat, en aquest cas en una escola, sinó que és en una actitud de respecte, d’igualtat, d’escolta i atenció constant... d’aquí a que qualsevol participant pot entrar lliurement al Raconet (sala de coordinació) a dir que el seu grup vol fer una sortida al teatre o a preguntar per què no ha arribat en la data prevista el programa de la Setmana Cultural o...


ÒRGANS DE DECISIÓ I COORDINACIÓ DE L'ESCOLA:

 

ASSEMBLEA GENERAL:

A qui va especialment dirigit:

Totes les persones participants en les activitats de l’Escola, a més de representants de la comunitat d’aprenentatge i de les administracions, si s’escau. 

Funció

És l’òrgan màxim decisori. Espai dedicat a la informació i a la decisió.

Quan es celebra:

Un cop a l’any de forma ordinària i de forma extraordinària quan s’han de prendre decisions molt rellevants.

 

CONSELL DE CENTRE:

A qui va especialment dirigit:

El Consell està obert a la participació de totes les persones participants i representants de la comunitat d’aprenentatge, però com a mínim es demana la participació d’un delegat de cada grup, taller o activitat. També va dirigit a les persones col·laboradores de l'entitat, etc.

Funció:

Espai dedicat a la informació, a la reflexió i a la decisió. Té com a funció decidir les actuacions a mig termini d’acord amb el Projecte aprovat per l’Assemblea. Decidir quina és l’oferta formativa (alfabetització, mòduls, majors de 25 anys...) per a cada trimestre per tal de fer realitat l’acord de l’assemblea, esmentat en el paràgraf anterior, és un exemple de competència del Consell de Centre.

Quan es celebra:

Es reuneix cada  mes i mig. Per tal de facilitar l’assistència i la participació cada Consell s’adapta als interessos horaris dels participants.

 

COORDINACIÓ MENSUAL (COME):

A qui va especialment dirigit:

Persones representants de la comunitat d’aprenentatge, persones col.laboradores, persones participants implicades en comissions, activitats etc, persones que no són de la comunitat d’aprenentatge però están vinculades a projectes, entitats etc. relacionades amb els temes de reflexió que es tracten al COME, representants del barri.

Funció:

Espai dedicat a la informació-coordinació, a la formació i a la reflexió.

Quan es celebra:

Es fa un cop cada mes, actualment el primer dimarts de cada mes en dos horaris diferents: de 19:00 a 20:30 o de 21:30 a 22:45. 

 

COORDINACIÓ SETMANAL

A qui va especialment dirigit:

Persones que treballen en les diferents entitats que conformen la comunitat d’aprenentatge i persones representants de les tres entitats. És obert a totes les persones participants.

Funció:

Espai dedicat a la informació-coordinació, i a la reflexió.

Quan es celebra:

Cada setmana en horari de matí excepte la setmana que s’ha celebrat el COME.


JUNTA DE L'ASSOCIACIÓ ÀGORA

A qui va especialment dirigit:

Oberta i destinada als càrrecs  de la Junta directiva de l'Associació Àgora, per descomptat també obert a totes les persones participants de la CdA.

Funció:

Espai dedicat a la informació-coordinació, a la reflexió i decisió.

Quan es celebra:

Un cop al mes           


GRUPS I COMISSIONS PER A LA DEMOCRÀCIA A LA CdA

Comissió d’acció afirmativa:

A l’escola ens trobem que arriben persones o grups que pateixen situacions d’exclusió social i educativa molt greu. Per poder superar les dificultats amb les quals es troben, es va crear a l’Escola una comissió encarregada d’estudiar cada un dels casos i intentar trobar la millor solució i aconseguir lloc perquè puguin fer els seus estudis. D’aquesta forma ajudem a la superació de les seves desigualtats.

L’acció afirmativa té com a objectiu donar més recursos a aquella gent que més els necessita, d’aquesta forma persones que no podrien venir a l’Escola poden fer-ho i així som més i més diversos, fet que ens enriqueix a tots i totes d’aquesta diversitat i pluralitat de veus.


Consell assessor:

La CdA té la sort de poder comptar amb persones externes al dia a dia de l’escola i que hi podem recórrer per rebre assessorament sobre algun dels temes que ens preocupin i/o que vulguem reflexionar. El consell assessor està format per persones molt diverses, per persones que han estat vinculades a l’escola, persones que no hi ha estat mai. El consell assessor està format per persones científiques i investigadores de l'àmbit universitari, professionals i participants de l'àmbit social i educatiu.

Els temes d’assessorament són bàsicament els que corresponen a les línies d’actuació de l’escola per exemple:   educació democràtica i comunitària, violència de gènere, TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació)

El consell assessor es reuneix i/o es convoca sempre que sigui oportú. El pot convocar persones del dia a dia, grups i comissions de treball sempre que ho consideri oportú.


Grup multicultural:

En el grup multicultural es reuneixen persones de diferents cultures i procedències que participen en diferents activitats de l'escola. Els objectius que es planteja el grup són: potenciar la participació d'aquests col·lectius en la formació i en l'educació, difondre l'existència de l'escola cap a l'exterior i treballar temes de debat actual sobre el tema de la multiculturalitat.



Comissions de treball. Una de les principals característiques del projecte educatiu de l'Escola d'Adults de la Verneda és la gran participació dels diferents col·lectius que assisteixen a l'escola. Aquesta participació es gestiona a través de diferents comissions formades per participants, col·laboradors, persones del dia a dia de l'escola.

Les comissions que actualment treballen en diferents àmbits relacionats amb l'Escola d'Adults de la Verneda són:

Comissió d'activitats: Aquesta comissió potencia i coordina les activitats socials i culturals tan internes com les vinculades al desenvolupament comunitari. Participar a la Festa Major, organitzar la setmana cultural o una sortida al teatre serien exemples d’activitats que organitzen. 

Comissió Òmnia: Comissió encarregada de treballar per trencar amb la fractura digital que hi ha actualment i garantir activitats i fórmules perquè tota la població de la Verneda pugui aprendre i fer ús de les TIC, sense discriminació per nivell educatiu, edat.


Conjuntament amb l'Associació de Dones Heura:   Comissió contra l'assetjament i Grup de dones.

Comissió per la prevenció de la violència de gènere:

Des d’una perspectiva educativa, des del respecte al drets humans  i seguint les orientacions de la IV Conferencia Mundial sobre la Dona (Pequin 1995), treballem per tal que no es donin casos d’assetjament ni de violència de gènere a l’escola. Com en moltes universitats i centres educatius de nivell internacional,  existeix una comissió específica que analitzarà els casos que es coneguin a l’escola i que no s’hagin solucionat a través del diàleg.

Aquesta comissió, formada per persones participants, col·laboradores i del dia a dia, de cultures i edats diferents, demanarà informació a les parts i proposarà la solució al conflicte, prenent sempre posició a favor de les víctimes. Com a norma general, no s’acceptarà la continuïtat a l’escola de cap persona que no es comprometi a canviar els comportaments sexistes.

Cal que totes les persones de l’escola coneguin l’existència d’aquesta comissió i les orientacions educatives que té


Grup de dones:

Grup de reflexió i treball perquè les dones sense titulació universitària puguin definir les seves prioritats, tirar endavant propostes i aportacions en l'àmbit del feminisme, la igualtat i la lluita en contra la violència de gènere. El grup de dones treballa, també, els temes relacionats amb els interessos i propostes relacionades amb la formació i la millora general de la situació de les dones. Participa també activament en les activitats del Consell de Dones del Districte i en activitats socials relacionades amb aquests temes, com ara la millora de pensions de viduïtat, en la lluita contra la violència domèstica, etc.

MODEL DIALÒGIC DE PREVENCIÓ I RESOLUCIÓ DE CONFLICTES


La norma consensuada per l'Assemblea de l'Escola és No atemptar contra els Drets Humans. Ni a l'Escola ni a cap activitat organitzada per l'Escola s'accepta cap compartament que atempti contra això.

A més d'aquesta norma consensuada disposem d'una comissió contra l'assetjament per assegurar que l'Escola sigui sempre un espai de violència zero.


ACTUACIÓ DAVANT D'UNA SITUACIÓ D'ASSETJAMENT O VIOLÈNCIA DE GÈNERE


L’Escola és un espai lliure de violència de gènere i assetjaments. Perquè això sigui una realitat disposem d’un protocol i una comissió específica que treballa per evitar aquestes situacions. 

Què faig si pateixo un assetjament o un cas de violència de gènere a l’Escola?

Hi ha diferents vies per denunciar el cas: 

Tots els casos que es presentin (tant presencialment, per telèfon o per mail) seran tractats sempre des de la confidencialitat.

 

Comissió per la prevenció de la violència de gènere:

Des d’una perspectiva educativa, des del respecte al drets humans  i seguint les orientacions de la IV Conferencia Mundial sobre la Dona (Pequin 1995), treballem per tal que no es donin casos d’assetjament ni de violència de gènere a l’escola. Com en moltes universitats i centres educatius de nivell internacional,  existeix una comissió específica que analitzarà els casos que es coneguin a l’escola i que no s’hagin solucionat a través del diàleg.

Aquesta comissió, formada per persones participants, col·laboradores i del dia a dia, de cultures i edats diferents, demana informació a les parts i proposa la solució al conflicte, prenent sempre posició a favor de les víctimes. Com a norma general, no s’accepta la continuïtat a l’escola de cap persona que no es comprometi a canviar els comportaments sexistes.

Cal que totes les persones de l’escola coneguin l’existència d’aquesta comissió i les orientacions educatives que té.